ЕМ-технології, Землеробство

Вермикомпостування

Вермикомпостування

Для створення 1 см чистого чорнозему природі потрібно не менше двохсот – трьохсот років. Сучасні біотехнології справляються з цим в сто разів швидше.

Вермикомпостування – переробка органічних відходів. На відміну від традиційного компостування, де перетворення органіки в добриво відбувається в основному під впливом ґрунтових мікроорганізмів, в вермікомпостірованія беруть участь ще й дощові черв’яки. Отримане добриво містить не тільки поживні речовини, але і фізіологічно активні, корисні для рослин сполуки.

Що таке Біогумус або вермикомпост?

Це таке органічне добриво, продукт переробки органічних відходів сільського господарства дощовими черв’яками і бактеріями за участю інших організмів ( комахи, гриби і т. Д.)

  • Біогумус покращує структуру ґрунту, підвищує її вологоємність.
  • Містить безліч корисних речовин в легкозасвоюваній формі, а також велика кількість агрономічно корисних бактерій (в 100 разів більше, ніж гній)
  • Біогумус в 15-20 разів ефективніше будь-якого органічного добрива (гній, компост і ін.)

Рекомендована щорічна норма внесення – від 20-ти (чорноземи) до 100 кг на 1 сотку (для відновлення бідних грунтів)

Технології розведення черв’яків (вермикоспостування)

Існує кілька широко поширених технологій розведення дощових черв’яків, що відрізняються один від одного по пріоритетних завдань, використовуваній сировині і напрямку міграції хробаків.

За пріоритетних завдань технології вермікомпостірованія бувають:

  • Спрямовані на отримання біогумусу
  • Спрямовані на отримання маси хробака
  • Спрямовані на утилізацію органічних відходів

Як бачимо, червеводи далеко не завжди розводять черв’яків заради отримання продукції, яку можна продати або використати для своїх потреб. Все більше набирають популярності технології вермікомпостування харчових та інших органічних відходів в місцях їх виникнення і накопичення – в багатоповерхових будинках і домогосподарствах приватної забудови, підприємствах громадського харчування, школах, виробництвах харчової промисловості і т.д.

Така тенденція не може не радувати – адже харчові відходи складають мало не половину всієї маси відходів, вироблених людством. Будучи викинуті на смітник, харчові відходи починають гнити і розкладатися, отруюючи навколишній простір смородом і нечистотами. Крім того, люди просто втрачають величезну кількість цінного сировини, яке, будучи перероблено на біогумус, може значно поповнити запаси родючості в грунтах і сприяти вирішенню глобальної і локальних продовольчих проблем. Добутий в результаті біогумус і маса хробака є дуже приємним, але зовсім на обов’язковим бонусом. Багато червеводи – “утилізатори” отриманий біогумус просто віддають на потреби благоустрою та озеленення навколишніх ландшафтів!

У напрямку переміщення черв’яка, технології вермикомпостування діляться на діляться на:

  • Технології переважно горизонтального переміщення – розведення черв’яків в буртах (застосовується зазвичай в промислових масштабах).
  • Технології переважно вертикального переміщення (застосовуються при розведенні черв’яків в пластикових овочевих ящиках, дерев’яних червятнік-компостерах і в спеціальних побутових червятнік.

 У кожного типу технологій вермикомпостування є свої переваги і недоліки:

 

Переваги горизонтальних технологій:

Можна легко механізувати техпроцеси. Можна використовувати на відкритому повітрі, при мінімальних початкових вкладеннях.

Недоліки горизонтальних технологій: Займають багато місця. Доводиться перемішувати субстрат, щоб він поїдали більш рівномірно.

 

Переваги вертикальних технологій: Вони більш природні – черв’як інтуїтивно шукає їжу нагорі – там, де в природі утворюється рослинний опад. Цей тип технологій дозволяє використовувати досить компактні конструкції.

Недоліки вертикальних технологій: Вони, як правило, вимагають додаткових зусиль по підняттю і переміщення важких предметів. Складнощі з механізацією процесів. Працюють тільки в приміщеннях з постійною плюсовою температурою.

Фахівцями нашої компанії розроблена технологія секційного червятніка, який здатний не тільки вирішити проблему утилізації харчових (і багатьох інших органіческох) відходів,

але і забезпечити господаря біогумусом і масою хробака з невеликими вкладеннями і мінімальними експлуатаційними витратами!

Докладнішу інформацію можна знайти тут: Присадибний червятнік для переробки органічних відходів на біогумус.

Незалежно від використовуваних технологій і конструкцій, існують аспекти, з якими так чи інакше, доводиться мати справу всім червеводам.

До найбільш поширених складнощів відносяться:

  1. Правильний вибір породи хробака і придбання популяції для розведення.
  2. Підготовка субстрату для черв’яків.
  3. Відділення готового біогумусу від черв’яків.
  4. Захист черв’яків від їхніх природних ворогів.
  5. Зміст черв’яків в зимовий період.
  6. Неприємні запахи і мошки в місцях утримання черв’яків

Розглянемо ці аспекти докладніше.

Правильний вибір породи хробака і придбання популяції для розведення.

Як правило, для виробництва біогумусу в промислових обсягах використовуються технологічні породи хробаків – червоний каліфорнійський черв’як і черв’як-старатель. Іноді розводять більш екзотичні породи хробаків, наприклад – дендробене, але це скоріше робиться для продажу черв’яків рибалкам, ніж для отримання біогумусу. Червоний каліфорнійський черв’як вважається трохи більш ненажерливим і плідним у порівнянні зі старателем, зате старатель відрізняється більш високою холодостійкістю, а значить може використовуватися для цілорічного утримання в вуличних червятнік.

При придбанні черв’яків обов’язково звертайте увагу, на якому кормі вони вирощені! Справа в тому, що дорослі особини хробака неохоче переходять на інший тип корму. При зміні корму може відбуватися затримка в харчуванні і розвитку колонії, аж до її повної загибелі.

Для цілей побутового вермікомпостірованія спеціальних технологічних хробаків заводити не обов’язково – з цим завданням цілком впораються місцеві популяції дикого гнойового хробака. Досить знайти місце проживання дикої популяції (покопатися в найближчій компостній купі) і, поступово привчивши їх до нового корму, переселити в свій червятнік. Для цього можна поставити на деякий час ящик з підготовленим субстратом прямо на купу або навіть просто на землю – черви наползут туди самі.

У нашому інтернет-магазині ви можете придбати стартову популяцію (сім’ю) черв’яків-старателів , вирощених на харчових відходах.

Підготовка субстрату для черв’яків

Одним з ключових аспектів вермикомпостірованія – підготовка субстрату. Справа в тому, що черв’яки досить вимогливі до корму, і свіжу, непідготовлену органіку є не стануть. Адже у черв’яків зубів немає і вони ковтають їжу не жуючи. Корм повинен бути м’яким, пухким і насиченим вологою. У той же час, для черв’якам не цікавий повністю перепрілий компост – там вже немає поживних речовин.

Таким чином, ідеальним субстратом для розведення черв’яків буде напівперепрілий органіка, що пройшла попередню обробку, «перетравлення» бактеріями.

І краще за всіх з цією роботою справляються Емочки.

Технологія вермикомпостування досить проста і доступна кожному бажаючому, а не тільки професіоналам, розводить черв’яків в промислових умовах. При будь-якому домогосподарстві можна влаштувати червятнік і згодовувати дощовим червям- «старателів» кухонні харчові відходи, що пройшли попередню ферментацію в побутовому ЕМ-контейнері 

Слід пам’ятати, що в процесі ферментації емочка, органіка насичується молочною кислотою – продуктом життєдіяльності бактерій, а таку кислу їжу хробаки не їдять. Однак це не є серйозною перешкодою – закислення субстрат легко раскисляют за допомогою жмені землі (бактерії, що живуть у грунті, швидко з’їдають молочну кислоту). Тобто, насипаючи в червятнік ферментований емочка корм, слід пересипати його земелькою. Приблизне співвідношення: на 15 об’ємних частин корму – 1 об’ємну частину землі.

Відділення готового біогумусу від хробака

Це далеко не така проста і примітивна завдання, як здається на перший погляд. Справа в тому, що біогумус – це в буквальному сенсі “рідний дім” для черв’ячків, і залишають вони його дуже неохоче. Особливо це актуально для вермикомпосту, отриманого з харчових відходів – черв’ячки там завжди знаходять, що поїсти.

Сепаратор для відділення черв’яків від біогумусу

Червеводи-промисловці настільки сильно стурбовані цим питанням, що розробляють спеціальні агрегати – т.зв. “Сепаратори” (як на фото), в яких за рахунок дії відцентрової сили черви буквально “видавлюються” з біогумусу.

Багато хто задає резонне питання – а чи є якийсь сенс у цій процедурі? Чим погано, якщо черв’яки разом з компостом потраплять на грядки?

Дійсно, для добрива садово-городніх рослин присутність в біогумусі черв’яків не тільки не шкодить, а дуже навіть бажано – живими рослинами хробаки не харчуються, зате вони здатні значно поліпшити структуру і склад грунту. Існують, щоправда, і деякі складності:

  1. Велика кількість черв’яків може залучити на город кротів. Кроти теж до рослин байдужі, але, в гонитві за хробаками, здатні погубити все посадки. Тому, якщо у вашій місцевості водяться кроти – будьте обережні з заселенням черв’яків на грядки!
  2. Черви, особливо технологічні, дуже ненажерливі, і, якщо ви хочете, щоб вони жили і працювали прямо на грядках – їх доведеться постійно підгодовувати – мульчувати грунт, підкладати харчові та інші органічні відходи і т.д. Можна також зробити теплі грядки Розума (в них черви охоче поселяються).
  3. Ну і, нарешті, в обмежених обсягах – наприклад в квіткових горщиках або в касетах з розсадою, черви також не зовсім доречні. Один-два черв’яка, звичайно, не зашкодять, але ось велика їх кількість в пошуках корму будуть сильно рихлити ґрунт і шкодити рослинам.

Тому і червеводам-любителям іноді доводиться відокремлювати черв’яків від біогумусу. Нам відомі 2 найбільш поширених аматорських методу поділу хробака і біогумусу:

    1. Черв’яків на деякий час перестають годувати, а потім ставлять ящик з порцією свіжого корму і чекають, коли в нього сповзуть черв’ячки, після чого їх переселяють на нове місце. Для максимального відділення хробака таку процедуру доводиться повторювати багато разів.
    2. Ємність з біогумусом, в якому є черв’яки, залишають на відкритому повітрі (але не на сонці!), В результаті чого верхній шар товщиною 3-5 см підсихає і черв’яки йдуть глибше. Червеводу залишається час від часу зскрібати підсохлий біогумус.

Захист черв’яків від їхніх природних ворогів

Головну загрозу для черв’яків представляє, звичайно ж, кріт. Кажуть, кроти здатні відчути місця скупчення черв’яків за кілька десятків метрів, і, якщо кріт забереться в червятнік, то може в лічені дні знищити всю популяцію черв’яків. Тому червятнік повинен бути дуже ретельно захищений від можливості проникнення кротів.

вермикомпостування в зимовий період

Оптимальна температура, при якій старателі активно харчуються і розмножуються – від +10 до +20 С. При опусканні температури нижче +10 С активність хробака падає, він збивається в купки (т.зв. сім’ї) і, при температурах, близьких до нуля, завмирає (впадає в анабіоз).

При цьому треба намагатися уникати заморожування хробака, оскільки при цьому дорослі черв’яки, як правило, гинуть. Після заморожування може вижити тільки частина коконів – ( “яєць” хробака). Тому червятнік потрібно або мати у своєму розпорядженні в теплому приміщенні, або заглиблювати його в землю, або ґрунтовно його утеплювати.

Якщо немає можливості зробити повноцінний цілорічний червятнік, можна розводити хробаків сезонно, пізньої осені забираючи маткову популяцію в промерзає приміщення “на зимівлю”, а навесні знову заселяючи ними Вермікомпостери. Зверніть увагу, що, якщо приміщення для зимівлі буде занадто теплим (найвища температура + 5С), то черв’яки будуть активно харчуватися, і їх доведеться постійно годувати. Якщо немає такої можливості – забезпечте їм зимівлю при температурах від 0 до + 5С.

Зверніть увагу, що заглиблена в землю конструкція секційного червятніка,  дозволяє займатися вермікомпостірованіем круглий рік, що, безсумнівно, дуже зручно і практично!

Неприємні запахи і мошки в місцях утримання черв’яків

Самі черви нічим не пахнуть, а їх випорожнення мають приємний запах землі (власне, біогумус – це і є випорожнення дощових черв’яків). Тому основним джерелом запахів в Вермікомпостери є органічний субстрат, який, якщо його неправильно приготувати – може почати гнити і стати джерелом смороду. Тому, якщо запах з червятніка доставляє вам неприємності – ретельно виконуйте ЕМ-технологію при приготуванні корму для хробаків , і сморід відступить!

З мушкою справа йде складніше – при температурах понад +10 С вона заводиться на будь-якому вологому органічному субстраті, а особливо – на харчових відходах, в тому числі – ферментованих, і боротися з цим практично неможливо. Потрібно просто враховувати цей факт при виборі місця для червятніка.

Унаслідок запахів і мошок, червятнік не рекомендується встановлювати в житлових, офісних та інших публічних приміщеннях, а також на вулиці – в безпосередній близькості від дверей, вікон і прогулянкових маршрутів. Найкращими ж місцями для розміщення червятнік будуть підвали, льохи, підсобні приміщення, гаражі, сараї, горища, а також, для розміщення вуличних червятнік – хоз.двори і приховані від сторонніх очей куточки саду.

Про досвід застосування ЕМочек при компостуванні читайте в статтях : </h2 >